Press "Enter" to skip to content

Oktet Aljaž – Ambasadorji slovenske in istrske kulture

V začetku junija se je Oktet Aljaž iz Svetega Antona odpravil na desetdnevno turnejo na Poljsko. Na turnejo smo se pripravili z bogatim repertoarjem slovenskih, istrskih, pa tudi tujih pesmi.

V sklopu turneje smo se ustavili v treh večjih mestih, obiskali smo Bydgoszcz, Gdansk in Krakov.

Oktet Aljaž v Bydgoszczu

V Bydgoszczu smo nastopili na lokalnem festivalu in kot posebni gosti iz Slovenije na oder stopili zadnji.

Na festivalu v Bydgoszczu

Dan po tem smo s petjem sodelovali pri sveti maši v Niemczu in po njem v cerkvi imeli krajši koncert.

Petje pri sv. maši in podoba Janeza Pavla II. v ozadju

Poslušalce smo presenetili z izvedbo kitice pesmi Amazing Grace v poljščini, ki so jo zbrani pozdravili z bučnim aplavzom.

Aljaževci po koncertu v cerkvi v Niemczu

Nedeljsko popoldne smo izkoristili za ogled mesta Toruń, rojstnega kraja astronoma Nikolaja Kopernika.

Pred kipom Nikolaja Kopernika v Torunju

Svojo pot smo nadaljevali na severu Poljske. Prosti dan smo izkoristili za izlet do obalnega mesteca Łeba, ki je znan po naravnem parku in tamkajšnjih velikanskih peščenih sipinah, ki zaradi vetra nenehno spreminjajo svojo obliko in lego in so v tem delu Evrope edinstven pojav.

Peščene sipine Łeba

Poseben vtis je na nas pustilo zgodovinsko in arhitekturno bogato mesto Gdansk, ogledali smo si znameniti del Westerplatte, kjer se je začela druga svetovna vojna.

Ob kipu Neptuna, simbola mesta Gdansk
Ob spomeniku Westerplatte v Gdansku
Pred stadionom v Gdansku

Nastopili smo v restavraciji v Sopotu v bližini Gdanska, kjer je bil organiziran slovenski večer s slovensko pesmijo v izvedbi Okteta Aljaž.

Nastop v restavraciji Mesa v Sopotu

Člani okteta smo za obiskovalce koncerta pripravili multimedijsko predstavitev Slovenije, ki smo jo popestrili s kozarcem odličnega slovenskega vina. Koncertu so prisluhnili tudi študenti Oddelka za slovenistiko Univerze v Gdansku s profesorico Mašo Guštin. Na vseh koncertih smo na poslušalce naredili izjemen vtis in začeli smo že kovati načrte za naslednjo turnejo na Poljskem.

Zadovoljstvo po uspešnem nastopu v Sopotu je bilo veliko

Zaključek naše odprave smo preživeli v Krakovu in okolici. Na poti do tja smo se ustavili v Czestochowi, največjem romarskem središču na Poljskem.

Pred znamenito stavbo Barbakan v Krakovu

Ogledali smo si koncentracijsko taborišče v Auschwitzu, kjer so nas presunile grozote nacističnega režima.

Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu

V Wadowicah smo obiskali rojstni kraj pokojnega papeža blaženega Janeza Pavla II.

Na glavnem trgu v Wadowicah

Radovednost nas je popeljala še v rudnik soli v Wieliczki, kjer smo v podzemni kapeli zapeli in nekatere soobiskovalce rudnika ganili do solz. Gospa z Irske je objokana stopila do nas in izjavila: »Hvala fantje, polepšali ste mi dan!«

Kapela v rudniku soli Wieliczka, kjer je zadonela Aljaževa pesem

Utrujeni in polni vtisov smo se po 4000 prevoženih kilometrih vrnili domov, kjer so nas pričakala naša dekleta in nam pripravila prisrčno dobrodošlico. Brez izdatne podpore in ljubezni naših družinskih članov, ki so ostali v Sloveniji, izvedba turneje ne bi bila mogoča.

Dobrodošlica ob povratku domov

Posebna zahvala gre družinama Bakuła in Dettlaff, ki sta nam pomagali pri organizaciji in nas na Poljskem sprejeli kakor prave zvezdnike. Darek, Roma, Tomek, Gosia, Ania, Tereska, Ola, Tomasz, Beata, Weronika, Rafał, Renata, Wiktoria, Marta i Marisia – dziękujemy bardzo!

Oktet Aljaž in družina Bakuła iz Bydgoszcza
Oktet Aljaž in družina Dettlaff iz Gdanska

Na Poljsko pa se ne bi mogli odpraviti praznih žepov, zato gre iskrena zahvala tudi našim sponzorjem, ki so finančno podprli turnejo.

 

 

 

16. junij, 2012

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.